Övrigt

Glad hemester! Och några boktips!

Violencia säger till mig att hon begått många misstag och att hon är
stolt över dem alla. Men gränslösheten är hennes fångvaktare,
tvingar henne bort från de egna konturerna.

Hagelbäck, ”Violencia”, s 19

Hälsnings- och artighetsfloskler är vi bekanta med: Kör försiktigt! Allt väl? God fortsättning! Glad sommar! – Glad sommar? I år stannar många upp och säger saker som: Jag har aldrig längtat så mycket efter sommar som i år! Hoppas Du verkligen kan få fina lediga dagar! Det här behövs verkligen den här gången! Ja, COVID-19 har tagit musten ur oss alla! Alla fick jobba extra, många har blivit drabbade av sjukdom, arbetslöshet, permitteringar, social isolering eller social overload för att för många plötsligt var hemma hela dagarna långa. Det har sett olika ut för oss alla, det ser olika ut för oss den här sommaren. Många som till exempel jobbar inom vården får inte ens gå på semester.

Jag hoppas att ni som läser den här bloggtexten har möjlighet till en skön sommar, hemester som vi numera kallar vår semester. Vi får ta det försiktigt, inga onödiga resor, njuta av tiden i vårt vackra land – inte långt från hemmet. Att vi inte kan resa gränslöst i år kanske gör att vi inte tvingas bort från oss själva eller våra egna konturer, för att använda orden från ”Violencia” (s. 19). Vi är lyckligt lottade med många sjöar och närhet till kusten som vi får använda utan att betala strandavgifter och liknande. I värsta fall kan man tapetsera om lägenheten eller måla huset ju! Eller varför inte slänga sig i hängmattan en stund!

Eller så kan man göra litterära resor i de böcker man velat läsa sedan länge men inte hunnit. Jag har redan tjuvstartat: ”Lyckan” av Ivar Lo-Johansson. Här några lästips från mig för några äventyrliga utflykter i fantasins rike eller kvantfysikens hemisfär:

  • Cecilia Ekbäck: Midnattssolens timme
  • Felicitas Hoppe: Pigafetta (svensk översättning av Sara Eriksson)
  • Lina Hagelbäck: Violencia
  • Patrik Svensson: Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk
  • Svanvik, Johansson, Ernberg, Wendin, Lindblad: Kvantfysiken och livet. Våra innersta mekanismer och världarna omkring oss

Ha en riktigt fin och avkopplande sommar! Ta hand om er så ses vi nästa termin! Önskar er många trevliga utflykter:

”Kära ni, det är bara en utflykt, inget mer. Om ett par dagar är jag tillbaka, sitter vid matbordet igen, på den andra stolen från höger. Under tiden ska jag hålla ögonen öppna. Jag kommer att överraska er med bilder man annars inte får se. Vad jag älskar dessa skolutflykter och på kvällen när man packar väskan känslan av att allt kommer att förbli som det varit. Om någon trots allt skulle gå och gifta sig, så önskar jag lycka till vid valet av vittnen och gäster.

Medtages: Metkrok, agn och lina. Hattar och paraplyer. Solur, kompass, papper. Simringar för varje finger. Överst ligger rekommendationsbrevet från generalkaptenen, som har beslutat sig för att ge sig ut på jakt efter några öar där det bor dvärgar som har så stora öron att de använder det ena som säng och det andra som täcke. Dessa dvärgar bor i hålor djupt under marken och flyr med skrik och skrän så fort de får syn på en främling. Eftersom han inte ville väcka misstro berättade generalkaptenen inte för någon om sin plan. När vi lade ut var vädret strålande …” (Pigafetta, s. 9)

Be the First to comment.