Medarbetare, Övrigt

Fånga våren!

Först lite kuriosa om stundande Valborgshögtid. Kanske visste ni inte att Valborg är en högtid som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden? Eldarna fanns tidigt med och ursprunget är katolskt. Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg). Hon var en abbedissa som levde på 700-talet.

Förutom att valborgseldar är festliga har de även haft praktiska funktioner. I bondens år (i bondealmanackan) var vi runt månadsskiftet april/maj på väg in i sommarens första dag och alla djur som stått inne hela vintern skulle släppas ut på bete. Det hände att bönderna då även tände eldar för att skydda boskapen mot vilddjur. Dessutom röjde man på slåttermarkerna och behövde stora bål för att elda upp riset. Än i dag släpps boskap ut runt samma tidpunkt och på flera platser i landet är det en uppskattad händelse – och ett tydligt vårtecken.

Valborg är också en av årets stora högtidsdagar för högskolor och universitet då studenterna sätter på sig studentmössan. Denna tradition hoppas jag vi får återuppta igen nästa år – att samlas vid brasan med studentmössan på.

Jag hoppas ni alla kan njuta av en fin Valborgshelg – kanske se på kosläpp, njuta av vitsippebackar, tända grillen och umgås med nära och kära. Helt enkelt: Fånga våren!

Ta hand om er och trevlig Valborg alla!

Valborgsslips dagen till ära – tagen idag under European University Association’s, EUA, generalförsamling.

Be the First to comment.