Samhällsaktör, Studenter, Utbildning

En ”omöjlig” ekvation blir möjlig

UWCs ställföreträdande rektor Vivienne Lawack och jag efter öppningen av zoomrummet.

Häromdagen var jag på University of the Western Cape (UWC) i Kapstaden tillsammans med en delegation från högskolan. Högskolan Väst har ett avtal med UWC och nu var det dags att förlänga det.

Jag fick också förmånen att inviga det så kallade ”zoomrummet”. Egentligen handlar det om två rum; ett på Högskolan Väst och ett på UWC. Med hjälp av digital teknik i framkant kan vi utbilda studenter på två olika kontinenter samtidigt. Sydafrikanska och svenska studenter kan alltså gå exakt samma kurs utan att flyga en enda meter.

På högskolan har vi tre stora strategiska inriktningar: hållbarhet, internationalisering och digitalisering. Vi diskuterar ofta hur hållbarhet rimmar med internationalisering. Hur ska vi kunna samarbeta över nationsgränser utan att resa?

Ett av svaren är digitalisering! Genom att öppna upp oss mot nya tekniska lösningar kan vi få internationaliseringens alla fördelar utan att behöva stiga på ett flygplan. Digitaliseringen gör det som verkar vara en omöjlig ekvation möjlig att lösa.  

Be the First to comment.