Arbetsintegrerat lärande, AIL, Forskning, Internationalisering, Samhällsaktör

Universitet som gör skillnad

Nu har jag haft tid att smälta alla intryck och reflektera över de två mycket givande delegationsbesök vi gjort hos två sydafrikanska lärosäten: Central University of Technology (CUT) i Bloemfontein och University of the Western Cape (UWC) i Kapstaden. Det som slår mig mest är att vi knutit band med lärosäten som ligger geografiskt långt ifrån oss, och som personifierar människors lika värde och som ger oss energi när vi talar om utbildning, forskning och societal impact.

UWCs engagemang i kampen mot apartheid är djupt imponerande och har präglat lärosätet på ett unikt sätt. Vi har mycket att lära oss och ser fram emot våra gemensamma program med studenter och lärare från både Sydafrika och Sverige.

På CUT fick vi en dragning av en ingenjör som berättade hur de använder Additive Manufacturing (AM) till humanitära ändamål. Tillsammans med bland annat medicinare ”reparerar” de vanställda ansikten och kompletterar med 3D-printade ansiktspartier i olika material. Jag kommer aldrig att glömma den dragningen.

Snacka om societal impact! Det finns mycket vi kan lära oss! Och mycket vi kan utveckla tillsammans.

Be the First to comment.