Övrigt, Samhällsaktör

Vi måste orka bry oss!

Verksamheten vid Högskolan Väst utgår från och försvarar principen om alla människors lika värde där demokrati och mångfald bidrar till social välfärd, rättvisa och hållbar samhällsutveckling. Högskolan utmärks av akademisk frihet, kvalitet, integritet och hederlighet. 

Dessa rader utgör stommen i högskolans värdegrund. Det är en värdegrund som ger oss något att hålla oss i och hjälper oss att fatta beslut och som påverkar vårt agerande. Det var därför självklart för mig att igår gå ut med ett uttalande i fallet med den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali som vi följt med växande bestörtning. Djalali sitter fängslad i Evin-fängelset i Irans huvudstad Teheran, och har dömts till döden efter att ha anklagats för spioneri. I uttalandet vädjar jag att han ska släppas fri.

Jag är också glad att vi sedan tidigare är med i Scholars at Risk som är ett nätverk som stöttar forskare i hela världen som är hotade, riskerar censur eller utsätts för förföljelse. 

Fallet Djalali är tyvärr inte unikt. Varje dag utsätts akademiker och forskare för våld eller hot om våld. Ingen världsdel är förskonad.

Precis som med demokratin och de mänskliga rättigheterna så är den akademiska friheten något som måste försvaras varje dag. Den akademiska friheten är aldrig helt vunnen utan utmanas konstant av auktoritära och reaktionära krafter. Som del av den internationella akademiska familjen har Högskolan Väst ett ansvar att ta den kampen.

Vi måste våga ta ställning. Vi måste orka bry oss.

Be the First to comment.