Arbetsintegrerat lärande, AIL, Forskning, Internationalisering, Medarbetare, Övrigt, Samhällsaktör, Samverkan, Studenter, Utbildning

Klart jag är stolt!

2020 lider mot sitt slut och det är en av de sista skälvande dagarna på högskolans trettionde år!  Vilken spännande resa det har varit! För högskolan, för regionen samt för utbildning och forskning i Sverige. Och för alla som arbetar och utbildar sig här.

Under åren har vi utbildat tiotusentals studenter och doktorander. Idag är vi 700 anställda från att i början ha varit omkring 40. Vi har gästforskare från över 20 olika länder och studenter från hela världen söker sig till våra utbildningar. Våra studenter går verkligen till jobbet, de toppar listan i landet över att få relevanta anställningar inom ett år efter examen.

Från att högskolan varit fördelad på tre kommuner finns det sedan 2008 ett samlat campus i Trollhättan. Det gynnar både kvalitén och effektiviteten; det är viktigt att forskarna kan mötas över ämnesgränserna på ett campus.

Men flera andra händelser på senare år har präglat högskolan. SAAB-konkursen, etablerandet av Nordens största flyktingförläggning Restad Gård i Vänersborg och skolattacken på Kronan. Högskolan har genom detta utvecklats till en samhällsaktör som krokat arm med kommunerna, regionen och Arbetsförmedlingen. Det gör oss unika.

Unik är även högskolans profil och forskarutbildning i arbetsintegrerat lärande. Vår forskning och forskarutbildning inom produktionsteknik är i världsklass med ett internationellt forskarteam från 20 länder. Alla högskolans forskarutbildningar är utvärderade med väldigt goda resultat.

På grund av skolattacken firade vi inte vårt 25-årsjubileum. På grund av årets pandemi har vi heller inte kunnat fira våra 30 år så som var tänkt. Men en sak vi kunde göra var att istället ge en extra present. Vi har i år startat upp projektet Näktergalen på skolan Kronan i Trollhättan, ett mentorsprojekt som går ut på att våra studenter blir mentorer för elever på Kronan. Projektet kommer senare att vidgas till fler skolor i regionen. I dagarna fick vi veta att Näktergalen är en av tre nominerade till Årets integrationspris av tidningen TTELA. Det känns förstås extra bra!

Vår högskola utbildar flest studenter i landet med studieovan bakgrund. Jag har själv en sådan bakgrund och vet att man kan lyckas med sina studier om man bara vill och får bra lärare på högskolan.

Vårt 30-årsfirande är en chans att titta tillbaka. På alla människor vi nått och vars liv vi förändrat. På vårt engagemang i samhället och hur vi blivit en del av det. På hur vår utbildning och forskning håller toppklass. Det är omöjligt att inte vara glad och stolt över den högskola vi blivit.

Så från en stolt rektor på en stolt högskola – gott slut till er alla och ett gott nytt 2021!

Be the First to comment.