Idag vill jag påminna om Hildegart Rodríguez och hennes tragiska öde samt hennes kamp för kvinnors rättigheter. Jag lärde känna Hildegart Rodríguez när jag nyligen läste ”Auroras skäl” (1988) av den österrikiske författaren Erich Hackl. Berättelsen är baserad på historiska fakta om Aurora Rodríguez (1879-1956) och hennes dotter Hildegart. Och den börjar tvärt: ”En dag såg sig Aurora Rodríguez föranlåten att döda sin dotter.” Hon skjuter den sovande 18-åriga Hildegart med fyra skott från nära håll och överlämnar sedan sig själv till rättsväsendet.
Som läsare får man inblick i Auroras uppväxt, hennes nära band till sin far, en prominent jurist i El Ferrol med okonventionella åsikter. Den unga Aurora drömmer om ett samhälle med lika rättigheter för kvinnor och män. I lokaltidningen publicerar hon en annons för att leta en frisk och välutbildad man som ska göra henne gravid, men utan att vilja ingå äktenskap eller en liknande förbindelse. Detta blir en stor skandal, och när Aurora är gravid flyttar hon till Madrid för att föda och uppfostra barnet där.
Aurora använder sig av okonventionella uppfostringsmetoder som ska göra Hildegart till en stark, intelligent och jämställd kvinna – till framtidens kvinna. Samhället och skolan får sig rejäla utmaningar enligt skolans rektor: ”De andra barnens sedliga känsla vore i fara, eftersom Hildegart förde in oro i klassen med sina frågor om Guds kön och sina tvivel på den obefläckade avlelsen. Religionsläraren bävar för varje lektion.” Åtta år gammal behärskar Hildegart sex språk flytande. I juni 1928 skrivs hon in vid den juridiska fakulteten vid universitetet i Madrid, vid 14 års ålder blir hon vice ordförande i det socialistiska ungdomsförbundet, 16 år gammal tar hon sin juristexamen. Hon är en stridbar samhällsdebattör och står i nära kontakt med det europeiska avantgardet samt korresponderar med Margaret Sanger och Havelock Ellis, som hon även översätter. Hon har en central position i kampen för den sexuella reformen i Spanien. Hon hann även med ett flertal publikationer under sin korta levnadstid.
Själv hade jag inte hört talas om Hildegart Rodríguez innan jag läste Hackls berättelse som beskriver ”den starka människans utsatthet, om rationalitetens destruktiva kraft och förnuftets inre motsägelsefullhet” (omslagstext). Mordmotivet är oklart, Aurora får ett långt fängelsestraff och flyttas sedan till en mentalvårdsanstalt. Till Hildegarts jordfästning kom tiotusentals Madridbor, främst arbetarkvinnor. Dagen till ära vill jag på det här sättet påminna om hennes kamp.