Övrigt, Samverkan

Äntligen vår tur!

I veckan hölls konferensen Högskola och samhälle i samverkan (HSS). Den anordnas vartannat år och är Sveriges största mötesplats för akademi och samhälle. Konferensen lockar flera hundra deltagare från lärosäten, näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle. Under årets konferens, som arrangerades av Malmö universitet, offentliggjordes att Högskolan Väst blir värd för nästa HSS-konferens. Äntligen, säger jag!

Genom vår profil arbetsintegrerat lärande sätter vi samverkan i första rummet. Det känns därför väldigt roligt att nationellt få lyfta frågor om hur akademi och samhälle på bästa sätt kan skapa ny kunskap tillsammans.

Hos oss sker exempelvis detta på ett systematiskt och organiserat sätt genom våra samverkansplattformar Kommunakademin Väst, Kliniskt lärandecentrum och Produktionstekniskt centrum. Där är Kommunakademin Väst nationellt unik genom att vi samverkar med hela 14 kommuner här i Fyrbodal och att vi där skapar impact och gör skillnad genom just samverkansformen med våra partners.

Sannolikt kommer vi också att kunna berätta om våra två kommande ”hubbar” då jag nyligen gett ett utredningsuppdrag för en förstudie kring två stora nya samverkansplattformar: en ”societal impact HUB” och en ”industrial impact HUB” som vi förhoppningsvis har kommit i gång med lagom till HSS-konferensen 2023.

Över lag får vi uppmärksamhet nationellt på flera håll just nu kring vårt sätt att arbeta med externa aktörer i samhället när vi skapar utbildning och forskning. Att då också få möjlighet att arrangera HSS känns riktigt bra!

Så jag kan bara hålla med prorektor Jan Theliander i hans kommentar i den nyhet som skickades ut när detta offentliggjordes häromdagen:

– Vi vill skapa ett program som involverar, engagerar och utmanar. Bra samverkan handlar om att skapa tillit och att våga tänka nytt tillsammans och det hoppas vi kunna lyfta.

Processen med att skapa ett spännande program påbörjas omedelbart. Lokala, regionala och nationella aktörer kommer att involveras i arbetet.

Så sammanfattningsvis: Jag kan inte tänka mig något lärosäte som är mer lämpade än vi att arrangera HSS! Så låt oss göra detta riktigt bra!

Varmt välkomna till Trollhättan 10-12 maj 2023!

Be the First to comment.