Forskning, Samhällsaktör, Samverkan

Samverkan – vår paradgren!

Högskolan Väst ligger i framkant både i Sverige och internationellt när det gäller forskningssamverkan. I en ny internationell rankning är Högskolan Väst ett av 25 lärosäten i världen som är bäst på att samproducera vetenskapliga artiklar med näringsliv och andra samhällsaktörer. Det visar U-Multiranks* alldeles färska rankning av 1 948 lärosäten i 97 länder.

Wow – såklart det känns bra! Samtidigt är jag inte förvånad. Att samverka med andra aktörer i samhället när vi gemensamt skapar ny kunskap, har funnits med oss ända sedan starten. Vi har vågat bryta normer och anstränga oss för att samproduktion av kunskap ska ske på riktigt. För mig är det här är ett kvitto på att vår samverkan – vår paradgren – fungerar.

När vi samproducerar på detta sätt kan forskningen dessutom ge ett tydligare och snabbare avtryck i samhället. Vi är på så sätt med och påverkar samhället och förändrar det till det bättre, genom vår forskning. Samproduktionen gör också att vi bättre tar oss an relevanta samhällsutmaningar – när vi tillsammans med andra aktörer definierar problem och ringar in vad som är viktigast att fokusera på.

Återigen – det är tillsammans med andra vi kan göra skillnad!

*Topp-25-listan som offentliggörs idag visar vilka lärosäten runt om i världen som producerar flest vetenskapliga artiklar i nära samarbete med företag och organisationer. Högskolan Väst och Chalmers tekniska högskola är de enda svenska lärosätena på årets topp-25-lista i den här kategorin. Rankningen baseras på offentliga uppgifter som varje lärosäte skickar in som underlag.

Läs nyhetsartikel om rankingen

Be the First to comment.