Medarbetare, Övrigt

Glad advent – med hopp om tid för eftertanke

Nu är det advent igen. Ordet betyder ankomst och det som avses med det är Herrens ankomst, enligt den kristna traditionen. Traditionen att ha adventskrans och hänga upp adventsstjärnor sägs komma från mitt hemland, Tyskland – något jag inte ens tänkt på innan jag bodde utomlands. Det är fint med traditioner och det är fint med ljus i mörkret. Det är fint med doften av glögg, som jag lärde känna först i Sverige, och pepparkakor. Och jag tycker det är roligt att baka inför jul och kolla julmarknader.

2021 har varit och är ett hektiskt år med mycket arbete på vår högskola, med ett turbulent läge inom politiken i Sverige och med extremt svåra och komplexa utmaningar globalt. Aldrig förr har vi känt av följderna av bristerna i vårt sätt att hantera vår planet så tydligt som genom Covid-19. Nu utvecklas nya varianter av viruset i snabb takt och deras ankomst i Sverige, i vår vardag och i våra familjer är bara en tidsfråga.

Även om den kristna innebörden av advent i dag tonas ner eller knappt är känd för många, så finns det fina element i traditionen av adventsfirande som vi alla kan ta tillvara på. Att slå ner på takten och få tid med sina närmaste; att få tid för eftertanke över sitt eget liv och sina egna traditioner; att fundera över vad som definitivt är i annalkande och hur vi kan och bör förhålla oss till det. Vad är det som är viktigt för oss?

Jag önskar er alla på Högskolan Väst och alla era nära och kära en riktigt fin adventstid!

Ps.
Så här har jag smugit igång advents- och julstämningen på mitt arbetsrum…

Be the First to comment.