Övrigt, Samhällsaktör

”Maus” hjälper oss att inte glömma

Maus” (mus) är en serieroman i två delar av den amerikanske tecknaren Art Spiegelman. Handlingen kretsar kring författarens far och mor som överlevde Förintelsen i Auschwitz-Birkenau. Deras äldste son dog. ”Maus” är tecknad med antropomorfistiska djur, där bland annat judarna är möss, tyskarna katter och polackerna grisar. Boken fick Pulitzerpriset och är en världsbästsäljare.

Men skolmyndigheten i Tennessee strök den 10 januari 2022 Hololcaust-Comic:en ”Maus” från läroplanen. Man oroar sig för att den skulle kunna indoktrinera barnen, berättar den tyska tidningen ”Der Spiegel”. Man tycker att boken är farlig. Det handlar närmare bestämt om åtta ord och en teckning. Bland annat svärord. Ord som skulle generera en bestraffning om eleverna skulle använda dem på skolgården, menar en hög myndighetstjänsteman.

Läraren Julie Goodin menar däremot att ingenting är fint eller bra med Holocausten. Och att Spiegelman hade gjort sitt yttersta för att skildra det som hände. Att det idag är nästan 80 år sedan Holocausten och att det är svårt att förmedla det som hände för en elevgeneration som inte ens var född när 9/11 utspelade sig. ”Maus” var för henne ett sätt att förmedla budskapen.

Jämfört med vad barnen i klass 8 får höra på TV eller läsa och se på nätet är dessa åtta ord jämförelsevis harmlösa. Men ändå tycker man att orden strider mot skolans ordningsregler.

En annan lärare invänder: människor blev hängda, människor begick självmord, människor blev mördade, fler än sex miljoner människor. Hon menar att språket i ”Maus” är adekvat för att skildra det som hände.

Spiegelman själv tycker att beslutet är ”orwellianskt”. Han är överraskad över beslutet.

Efter massiva protester från elever och föräldrar och lärare har skolmyndigheten nu dragit tillbaka sitt beslut.

Jag skulle gärna vilja säga att det är skandalöst att, med skenheliga argument, försöka lägga berättelserna om de avskyvärda massmorden till rätta. Och det samma månad där vi minnas Holocausten och dess offer efter 77 år. Läs gärna mitt uttalande om detta som publicerades igår, om du inte redan har gjort det.

Be the First to comment.